Пандата и пингвина

Какво са алгоритмите панда и пингвин

Google стартираха два доста известни вече алгоритъма. Това са Панда и Пингвин. И докато се чудим какво е следващото животно, което ще се появи въпросът е как да се спасим от тези досадни гадини.

1. Алгоритъмът Панда е животното, което следи съдържанието на сайтовете. Тук трябва да вземем под особено внимание, че съдържанието, което публикуваме трябва да бъде уникално. Няма такова нещо, като 100% различаващи се статии една с друга. Но пък е по-добре да напишете нещо авторско по дадена тема, от колкото да не напишете нищо, а да го копирате. В този случай ще си осигурите сигурно наказание от добрата стара Панда, която чака да ни хапне за закуска. Наказанията от Панда могат да бъдат доста тежки, като отпадане от индекса или наказания от типа -200 позиции.

2. Сега е ред да обърнем внимание на пиленцето в нашата зоологическа градина. Гугъл пингвинът е алгоритъм, който следи за уеб спам или преоптимизация. Тук говорим за голямо струпване на връзки към сайта, като в тези връзки се среща много пъти една и съща ключова дума. В този случай можете да бъдете понижени с позиции.

За да се предпазим от проблеми е добре да добавяме качествени връзки от тематични сайтове. Освен това е добре да добавяме съдържание, което сами си пишем и не трябва да прекаляваме с линкове с еднакъв анкор.

Оптималният вариант е да взимаме активно участие в тематични блогове и форуми. А ако предоставяме качествено съдържание на потребителите и посетителите на сайта то те сами ще ни линкват и така ще получим връзки, които ще ни осигурят спокойствие, че зверовете на Гугъл няма да влязат и в нашия двор.

Като цяло имайте в предвид, че тези алгоритми не са сами. Освен това Гугъл разполага и с много филтри и други алгоритми, които също следят редица фактори и оказват влияние на класацията ви в страниците с резултати.