Как протича една SEO стратегия

SEO е широко обсъждана тема сред всички в Интернет пространството. Там именно се предлагат услуги и продукти и хората започват все повече и повече да зависят от Интернет, тъй като му се доверяват и го използват за източник на всякакъв тип информация. Именно оптимизацията на сайтове за търсещи машини или Search Engine Optimization (SEO) е услугата, която осигурява на един уеб сайт възможност да бъде видим за потребителите. Как става това?

1. Важно е освен изграждането на мрежа от линкове (гореспоменатата) да бъде извършена и вътрешна оптимизация на един уеб сайт. Това предполага оптимизация на съдържанието, добавяне на мета тагове, директиви и т.н. Въпросите за вътрешната оптимизация са доста спорни и много хора изразяват противоречиви изказвания по въпроса. Моето лично мнение е, че:
1.1. Не трябва да се превишава 3-4% наситеност на ключовите думи.
1.2. Не трябва да се използват прекалено много рекламни думи и изрази от типа: “Климатици. Магазин за климатици. Монтаж на климатици.” – този пример отразява тъй наречения уеб спам, който се наказва доста сериозно от Google.
1.3. Структурата и мета съдържанието на един уеб сайт са от голямо значение, като в това число влиза и скоростта на сайта.

2. Определянето на най-широко търсените термини от потребителите е определящо за стартирането на една кампания за SEO

3. След таргетирането на ключовите думи и изрази се пристъпва към изграждане на тематична мрежа от линкове, която захранва сайта със силата да излезе в предните позиции на търсещите машини. В този ред на мисли съществуват различни категории линкове:
3.1. Линкове от социални мрежи и директории – използват се главно, за да бъде индексиран един уеб сайт в търсачките. Това е временен ресурс, който има слаба стойност и не може да бъде използван сам по себе си за цялостна кампания.
3.2. Линкове от директории за статии – анкор линкове, които имат стойност и могат да бъдат полезни за развитието на един сайт.
3.3. Изграждане на тъй нар. сателити, които да осигурят богата информация за ботовете и да осигурят линкове за оптимизирания уеб сайт. Това е най-силния ресурс. В този случай е задължително да бъде запазена семантиката на сайта.
3.4. Сейп / SAPE линкове – силни линкове от руски сайтове, с които ИЗОБЩО не трябва да се прекалява и които при правилна употреба могат да осигурят високи резултати.

4. Важно за всеки сайт е той да бъде посещаван и интересен за потребителите. Колкото повече е посещаван и колкото повече време прекарват в сайта потребителите толкова по-добре се възприема той от търсещите машини.