SEO одит - същност

SEO одит е подробен анализ на един уеб сайт и неговата позиция в търсачките

SEO анализите имат за цел да осигурят подробна представа на всеки клиент за текущото състояние на клиентския уеб сайт. Освен това одитът предполага изготвянето на стратегия за SEO, която е създадена в съответствие с резултатите от анализа на сайта. В процеса на SEO одит се започва от самата основа на един уеб сайт. Нека разгледаме отделните стъпки от един SEO одит:

1. Определяне на текущото състояние на един уеб сайт. В това число влизат всички аспекти на вътрешната оптимизация на един уеб сайт.

2. Анализират се връзките/линковете, които са поставени към уеб сайта. Това е от изключителна важност, защото на базата на този анализ се правят заключения какво е текущото състояние на изградената мрежа от линкове и какви промени трябва да бъдат направени, за да се подобрят линковете.

3. Определянето на ключовите думи, които се търсят от потребителите е много важно. Тези ключови думи се използват в текстовете на самия сайт и се публикуват с определена наситеност. По този начин се изгражда едно добро съдържание, което не само да се възприема от търсачките, а и да бъде уникално и да осигурява нужната информация за потребителите. Освен това тези ключови думи ще бъдат използвани в процеса на оптимизация, които ще последва.

4. Определянето на текущите позиции на сайта е важно, за да се предприемат съответните действия за неговото позициониране в първите места на Google. За различните позиции на сайта в резултатите на търсачките (за България Google) се определят и изготвят различни стратегии за оптимизация.

5. Следващата стъпка от SEO одита е да се определи посещаемостта на сайта и индексирането му от търсещите машини. Хубаво е сайта да има висока посещаемост и да бъде индексиран от колкото си може повече търсачки. Това значително ще подобри неговата оптимизация и позиционирането му.

6. Шестата по ред стъпка от SEO одита е анализа на конкурентните сайтове, за да се отчетат техните линкове и позиции. По този начин се осигурява ясна представа за всичко, което трябва да бъде предприето и направено, за да се оптимизира един уеб сайт за търсачките.

7. Ако до момента е била използвана стратегия за SEO оптимизация то тя трябва задължително да бъде взета под внимание, за да не бъдат допуснати никакви грешки. След като това бъде направено следва последната стъпка от SEO одит услугата – изготвянето на нова стратегия за оптимизацията на сайта и стартирането й.